جوملا چیست ؟

در این مقاله به صورت مختصر با ماهیت کلی و تاریخچه جوملا آشنا خواهید شد و توضیحاتی در مورد ویژگی های جوملا و روند پیشرفت آن در ایران در اختیار شما قرار می گیرد.

جوملا یک سیستم مدیریت محتوای (CMS) رایگان و متن باز (open source) است، که به شما قدرت ساخت یک وبسایت و برنامه های قدرتمند آنلاین را می دهد.

جوملا تحت اجازه نامه بین المللی  اجازه نامه GNU/GPL منتشر می شود.

جوملا بر اساس زبان php و تحت فرم ورکی با معماری MVC طراحی شده و برای ذخیره سازی داده ها با اکثر پایگاههای داده سازگاری دارد اما تکنولوژی اصلی پایگاه داده آن بر اساس MySQL است.

تاریخچه:

جوملا انشعابی از یک سیستم مدیریت محتوی با نام "مامبو" است. سال 2005 بعضی از توسعه دهندگان سیستم مدیریت محتوای مامبو، گروهی با نام "Open Source Matters" تشکیل دادند و اقدام به انتشار نسخه جدیدی از همان سیستم مدیریت محتوای مامبو به نام جوملا (نسخه 1.0) کردند. از آن به بعد این دو سیستم به صورت رسمی از هم جدا شده و جداگانه توسعه پیدا کردند.

جوملا کلمه ای به زبان سواحیلی و به معنای "همگی" است و از آن جالبتر شباهت معنایی و ظاهری زیاد کلمه "جوملا" با واژه فارسی "جمله" یا همان "جملگی"  است.

ویژگیهای جوملا

ویژگی های مختلفی از جمله سهولت در استفاده، انعطاف پذیری و به روز رسانی و امنیت مناسب باعث شده است، جوملا از محبوب ترین نرم افزارهای تولید، طراحی و مدیریت وبسایت در جهان باشد. و از همه مهمتر، جوملا یک سیستم مدیریت محتوی رایگان و یک راه حل متن باز (open source) است که در دسترس همگان قرار دارد.

تعداد کاربران زیاد جوملا در کنار متن باز بودن آن، باعث شده است که یکی از ایمن ترین سیستم های مدیریت محتوی نیز محسوب شود، به صورت روزانه بیش از هزاران برنامه نویس و دولوپر در حال کار با جوملا هستند. مشکلات و یا حفره های امنیتی احتمالی در هسته جوملا پیش از آن که توسط هکرها و خرابکارها شناسایی شود، تیم پشتیبانی بسیار بزرگ جوملا آن را شناسایی و به سرعت به روز رسانی می کنند.

تاکنون برای جوملا حدود ده هزار افزونه طراحی شده که به شما اجازه می دهد در طراحی سایت امکانات زیادی پیش روی خود داشته باشید.

با جوملا شما به راحتی می توانید محتوای سایت خود را بدون نیاز به دانش فنی و برنامه نویسی به روز رسانی و ویرایش نمایید. محیط آن کاملا کاربر پسند بوده و استفاده از بخش مدیریت آن کاملا به صورت گرافیکی است هر کابری به راحتی می تواند از آن استفاده کند. اما از نکات جالب این سیستم مدیریت محتوی این است که نه تنها برای کابرای مبتدی و متوسط جذاب است بلکه برای کاربران حرفه‌ای، برنامه نویسان و طراحان حرفهای وبسایت نیز به دلیل افزونه های متنوع و قالب های آماده زیبا، بسیار جذاب است.

جوملا ثابت کرده است که می توان تغریبا هر نوع سایتی را از مبتدی گرفته تا فوق حرفهای بر پایه آن راه اندازی نمود، با این حال نمی توان گفت یک سیستم مدیریت محتوای ۱۰۰٪ بی عیب و نقص است همانطور که هیچ سیستم مدیریت محتوایی بی عیب و نقص نیست. امکانات جوملا روز به روز در حال افزایش بوده و نقاط ضعف آن نیز با انتشار هر نسخه جدید بهبود پیدا می کند، پیشرفت روز افزون جوملا بسیار امیدبخش است.

جوملا در ایران:

سالهای زیادی است که جوملا توسط تیم های مختلفی در ایران فارسی سازی و بومی سازی شده است. سایت‌ها و گروه های حرفه‌ای زیادی نیز در زمینه با ارائه قالب و افزونه فارسی فعالیت می کنند. می توان گفت در ایران نیز این سیستم مدیریت محتوی جایگاه خود را به خوبی پیدا کرده است.

این مقاله صرفا برای آشنایی سطحی با جوملا نوشته شده و در مقالات بعدی آموزش جوملا را از مقدماتی ترین بخش و به ساده ترین زبان ممکن به صورت گام به گام آغاز می کنیم.

لطفا نظرات، انتقادات و پیشنهادات خود را با ما در میان بگذارید